Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта

Всяка година на 1 март българите се окичваме с бяло-червени мартеници – за здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта.

Поздравяваме се с „Честита Баба Марта!“.

Традицията повелява на този ден всички да си вържат мартенички, направени от бели и червени конци. Вярва се, че мартеницата дарява здраве и сила през следващата година.

В народните предания Баба Марта е сестра на Голям и Малък Сечко (Януари и Февруари) и винаги е люта, защото двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят дори да го опита. От тук идва и поверието, че Баба Марта трябва да се умилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват Слънцето.

Белият и червеният цвят, традиционни за мартениците, носят символиката на огъня, чистотата и плодородието. За да бъде автентична мартеницата, то червеният и белият конец трябва задължително да са усукани.

Мартеничките се свалят, когато човек види цъфнали дървета или пък долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. Червено-бялото украшение се закача на плодно дърво или се слага под камък.

Днес за имен ден черпят всички, които носят имената Марта, Мартин, Мартина!

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.