Отбелязваме Международния ден на Земята

Тазгодишната тема на кампанията е "Действия срещу изменението на климата - огромното предизвикателство на нашето съвремие"

ден на земята

Днес отбелязваме за 50-ти път Международния ден на Земята. Тазгодишната тема на кампанията е „Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие“, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем, посочват от институцията и напомнят, че тази година отбелязването става в условията на извънредни мерки заради епидемията от коронавирус.

„Време е за смели, креативни и иновативни решения. Това изисква действия на всички нива – от бизнеса до местните власти и правителствата. Всеки отделен човек също има реално влияние и сила като потребител, избирател и член на общност в името на промяната. Светът се нуждае от нас и нашите действия“, посочват от министерството.

И напомнят, че има много неща, които всеки може да направи, за да защити и помогне за възстановяването на планетата – участие в почистване, присъединяване към най-голямата гражданска научна инициатива в световен мащаб /Earth Challenge 2020/, организиране на местно събитие.

Дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда, отбелязват от МОСВ и допълват, че независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната.

Как всеки може да се включи в отбелязването на Деня на Земята

Всеки може да бъде домакин или да посети виртуално обучение на екологична тема, като загуба на биоразнообразие, замърсяване с пластмаса, хранителни отпадъци, продоволствена сигурност, качество на въздуха, популации на насекоми, качество на водата и местни въздействия върху климатичното изменение, съветват от МОСВ.

Друга възможност е обсъждането в семейството на действията, които могат заедно да се предприемат. Хората могат да разкажат за растителните и животински видове в градските квартали и как могат да защитят местообитанията им.

Освен това можете да научите за въздействието на вашия избор на храна и нашата хранителна система, докато готвите вкусни зеленчукови ястия, съветват още организаторите на инициативата.

Желаещите да се включат могат да изследват нови рецепти на растителна основа или да пресъздадат любимите си семейни рецепти с алтернативи на растителна основа. Интересно предложение в ситуация на физическо дистанциране е да се организира готварски клас на живо в социалните платформи за семейство и приятели.

Един от най-големите замърсители е пласмасата. И в тази дейност могат да се въведат промени, които да намалят отпадъците. Такива инициативи биха били семеен одит на пластмасата в дома. Можете да преброите колко пластмасови контейнери, опаковки, бутилки и торби закупувате за вашата кухня и баня, предлагат организаторите.

При следващата си покупка в магазина за хранителни стоки или при онлайн поръчка, потърсете продукти, опаковани по щадящ околната среда начин, съветват още от МОСВ.

При поръчки за храна за дома може да се помоли да не се поставят пласмасови прибори, отбелязват още организаторите на инициативата.

„Наука с помощта на гражданите“ е невероятен начин хората по света да допринесат за ценни научни изследвания, посочват още от инициативата. Те съветват желаещите да изтеглят приложението Earth Challenge 2020 и да съберат данни за качеството на въздуха и замърсяването с пластмаса. Друга възможност е да се използват учебните планове за качество на въздуха и пластмаса за забавни занимания, които родителите да направят с децата си у дома.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.