Цветница е! Честит празник!

Големият християнски празник Цветница тази година преминава под знака на пандемията от коронавирус и ще бъде доста различен.

Цветница

Днес православните християни отбелязват Цветница – денят, в който Спасителят е посрещнат в Йерусалим с маслинови клонки и цветя.

Празникът винаги е в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

След обредите на Лазаровден, празникът Цветница е продължение на красивите ритуали. По традиция, сутринта на Цветница се ходи на църква и се почитат починалите близки. Християнските вярват, че на Цветница духовете на починалите излизат от гробовете в очакване на своите близки. Надяват се, да им донесат по нещо. Гробовете се прикадяват, преливат и се оставят върбови клонки и цветя.

В къщи се занася върбова клонка и се слага на вратата или пред домашната икона за здраве. Върбовите клонки са символ на палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година. Цветница има различни названия в различните краища на България, но всички те са свързани с цветята.

Общо празнуващите днес са 367 093. От тях 282 749 са жените, а 84 344 са мъжете.
Те носят над над 70 имена – Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.