Нови 11 заразени с COVID-19 у нас

Общият брой на заразени в страната става 92

Венцислав Мутафчийски

Още 11 положителни теста на коронавирус у нас. Така общият брой за страната стават 92.

Още две области са засегнати – Смолян и Велико Търново с по един заболял.
И двамата са в добро общо състояние. Пациентът в Смолян се е върнал от Англия.

Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния си брифинг  във връзка с разпространението на заразата.

„204 000 са случаите в света. Смъртните случаи са над 8 000. В румъния са с 29 повече, Сърбия с 11. Гърция все още не са обявили нови случаи. Турция има 98 случая, тя затвори границите си преди малко“, обяви още той.

Относно болничните, които се издават на бъдещите майки, Мутафчийски заяви, че ще се издават дистанционно.

„Искам да повторя неща, които се забравят или не са ясни. Гражданите, които се връщат от рискови държави, отиват под 14-дневна карантина. При нарушение знаете какво следва. По време на карантината, ако имат оплаквания, се обаждат на личния лекар. След като той по телефона е преценил, че състоянието му отива към средно тежко или тежко, се свързва с Бърза помощ или РЗИ. Личният лекар не трябва да се среща с него поради ред причини“, обясни Мутафчийски.

„След като пристигне в болница, на пациента се извършва преглед и се преценява, дали да бъде оставен в болницата и да бъде тестван. Ако бъде тестван и пробата е положителна има няколко сценария – да се лекува вкъщи, при леко или средно състояние, или да остане в болница, ако е в тежко състояние“

 

ОСТАНЕТЕ СИ В КЪЩИ

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.