Народното събрание прие на първо четене закона за извънредното положение

народно събрание

Със 129 гласа „за“, 0 „против“ и 70 въздържали се, депутатите приеха на първо четене законопроектът за мерките по време на извънредно положение в борбата с коронавируса.

Законът предвижда спиране на всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните. Прекратяват се и всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите.

Ограничават се и пътуванията в чужбина за командировки и обучения.
В закона са записани и всички забрани за посещения на барове, клубове, молове и провеждането на масови мероприятия, които бяха обявени още миналия петък в заповедта на здравния министър.

Предложенията за промени по законопроекта могат да се правят до 18 часа днес, решиха още народните предтавители, за да могат в четвъртък да разглеждат извънредния закон по комисии. Така утре няма да има пленарно заседание и следващото ще е в петък 20 март.

Обсъжданията на законопроекта в НС преминаха бурно и стана ясно, че ще бъдат направени няколко предлобения.

Да няма наказания за медиците, които откажат лечение при епидемия. За това настоя шефката на групата на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова в изказването си по време на дебатите по закона за извънредното положение. В първоначално внесения вариант бе предвидена година пробация или глоба от 300 хиляди лева за медици, които откажат помощ на болни по време на епидемия, без да имат основание за това. Този текст обаче не се подкрепя и от депутатите от здравната комисия, както и от другите групи.

Ще бъде прецизиран също текстът, който забранява командировки и обучения в чужбина, обяви от трибуната правосъдният министър Данаил Кирилов. „Имаме дипломатически служители, които няма как да не извършват работата си в чужбина“, каза министър Кирилов. Законът ще засегне и шофьорите на тирове, които доставят стоки в цяла Европа.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.