Отменят ритуала на Шипка заради коронавируса

Това става по препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19

3 март на Шипка

Официалният ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя. Това става по препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19.

Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен.

От Националния оперативен щаб за коронавирус предупреждават, че „струпването на големи групи хора на едно място създава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции“ и на базата на експертните становища препоръчват отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март.

В мотивите си от Националният оперативен щаб за координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19 посочват:

– Нова грипна вълна от вирус тип „Б“ в областите: Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София – област и др.

– Усложняване на епидемичната ситуация в страната от активирането на други инфекциозни заболявания.

Препоръката е адресирана до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Въведените временни промени на движението в района остават в сила.

Малко по-късно от администрацията на държавния глава Румен Радев съобщиха, че той ще участва в отбелязването на Националния празник – 3 март на връх Шипка. Държавният глава Румен Радев ще поднесе цветя пред паметника и ще отправи приветствие по случай Националния празник на България.

Преди това часа президентът Румен Радев ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир „Рождество Христово“ от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.