Учениците от ОУ „Васил Левски“ казват „НЕ на насилието!“

не на насилието

Честването на Деня на розовата фланелка е вече традиционно събитие за ОУ „Васил Левски“ гр. Разград.

Международният ден на розовата фланелка е събитие, което иска да каже „Не!“ на тормоза в училище.

Тази година той ще бъде отбелязан на 26 февруари.

Празникът ще започне с Флашмоб в розово. В 11:00 часа децата от първи, втори, трети и четвърти клас ще танцуват облечени с розови дрехи в училищния двор. Малките ученици ще си разменят и послания за другарство и разбирателство. Специално организиран за деня интерактивен урок „Нашите стъпки към толерантност“ ще учи децата как да поддържат диалог помежду си, като избягват насилието.

Учениците от пети, шести и седми клас ще излязат на флашмоб „ Be happy!“ в 13,00 часа в двора на училището. Облечени в розово, те ще танцуват с призив за училище без насилие. В коридорите, класните стаи и фоайетата ще бъдат поставени специално предоставените от МКБППМН постери за Деня на розовата фланелка. Върху тях всички членове на училищната общност ще закачат своите послания, насочени към разбирателство и толерантност.

За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година. Поводът е инцидент в едно от училищата на провинция Нова Скотия. При откриването на учебната година група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, че е дошъл в училище, облечен с розово поло, докарвайки го до плач.
На следващия ден двама негови съученици купуват и разпространяват сред връстниците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави.

Днес хиляди училища в цял свят отбелязват Деня на розовата фланелка като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола. Розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост, затова именно носенето на розово в този ден е израз на позицията “НЕ на тормоза и на стереотипите, които го предизвикват”.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.