28 януари – Ден на Разград!

Честит празник на всички жители на гр. Разград!

ден на разград
Снимка: Интернет

На днешния ден се навършват 142 години от Освобождението на Разград от турско робство.

Президентът на Република България Румен Радев и две чуждестранни делегации от градове-побратими ще посетят днес Разград за Празника на града.

Държавният глава ще приветства жителите на града на площадното тържество на 28 януари от 17,00 ч. на площад „Възраждане“. На събитието ще бъдат и заместник-кметът на град Орел, Русия, Юрий Студенников, както и тричленна делегация от румънския град Слобозия, водена от кмета Адриан-Николае Мочиону.

Празничният 28 януари по традиция ще започне с водосвет, посветен на Деня на Разград и заупокойна панихида за загиналите руски воини и български опълченци.
Ще бъде отслужена от 9,00 ч. в храма „Св. Николай Чудотворец“.

В 10,00 ч. във фоайето на Общински културен център започва детското парти за децата, родени на 28 януари, които са кръщелници на Кмета. Родените на тази дата са 28, а заедно с тях празнуват и две тройки близнаци.

В 13,00 ч. от площад „Възраждане“ започва почетната обиколка на Разград от рокерските клубове.

В 16,30 ч. от Синдикалния дом тръгва шествие, което ще бъде водено от наследници на поборници. Милен Бенков заедно с 12-годишнта си дъщеря Даяна ще носи националното знаме, а Живко Жечев – реплика са Самарското знаме. Знамето на 19-ти Пехотен полк ще носят ученици от ПТГ“Шандор Петьофи“, а Почетният гражданин на Разград Румян Занев ще носи знамето на Разград. Начело на шествието ще са и представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, които ще носят реплики на икони на Св. Георги, Св. Димитър и Св. Александър Невски. Полковите икони ще бъдат експонирани в Мавзолея-костница.

След пристигането на шествието на площад „Възраждане“ започна площадното тържество и ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница.

Тържеството ще завърши с празнична заря.