Ще ни проверяват вкъщи и на границата по време на болнични

проверки по време на болничен

Да сме обект на проверки, когато сме взели болничен отпуск с предписание за домашно лечение. Това е само една от мерките, които предвижда държавата, за да спре злоупотребата с мними лекарски бележки. Нещо повече, граничните полицаи да имат достъп до системата на НОИ, за да докладват, ако „болен“ служител замине на почивка в чужбина, вместо да се лекува.

Представители на регионалната здравна инспекция, териториалното поделение на НОИ и РЗОК ще имат право да извършват внезапни проверки за спазване на определения в болничния лист режим на лечение. Това ще може да става и по жалби от работодателя и сигнали на граждани, гласят новите идеи. Не става ясно какво точно значи „неспазване на предписания режим“. Предлага се обаче още една санкция за същото – в Кодекса за социално осигуряване да се запише, че при неспазване на режима лицето се лишава от обезщетение не само за дните на нарушението, а за целия период на временната неработоспособност.

Нови правила да се въведат и по отношение на работодателите, предлага НОИ. Например те да имат сключен договор с лекар, който също да подписва подаден болничен лист. Или да сключват договор с лечебно заведение и да имат право да пратят работника на „повторна експертиза“ за здравословното му състояние по време на отпуска по болест. За това обаче да се иска и съгласие от служителя, пише в предложенията. НОИ иска още намаляване на броя дни болнични, който може да се изписва от личните лекари – 7 вместо 14 дни накуп и не повече от 20 календарни дни годишно.

Анализът на НОИ развенчава мита, че болничните се ползват от осигурените най-вече като инструмент за „сливане на празничните дни“. Такива внушения бяха направени както от премиера Бойко Борисов, така и от бизнес организации, според които „като дойде петък, и „айде в Гърция на почивка“, и от орязването на болничните „губят само измамниците, които се пекат на плажа“.

От анализа на НОИ става ясно, че ръстът в разходите за болнични се дължи на дългосрочните болнични, а не на кратките болнични за по 3 дни до седмица. Сериозен принос за ръста в броя на болничните и разходите има застаряващата работна сила, тъй като хората в предпенсионна възраст ползват повече болнични. Анализът отхвърля подозренията, че държавните служители са голям ползвател на болнични.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.