Днес е Богоявление – Йордановден

Йордановден

Днес Православната църква отбелязва Богоявление, който е третият по значимост християнски празник през годината.

Прaзникът Богoявление е прaзник, кoйто се чeства на 6 януари всяка гoдина. Той се нарича oще Йорданoвден, Прoсвещение, Богoявление и Кръщение Гoсподне.

Свето Богоявление или Кръщение Господне е денят, в който Исус Христос бил покръстен във водите на р. Йордан от св. Йоан Кръстител и бил провъзгласен от Бога Отец като Негов син. В този момент над Исус се спуснал Светият дух (като гълъб), за да потвърди явяването на Спасителя.

В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

Имен ден празнуват всички с имената Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.