Разград се включва за 27-ми път в Световния ден на ходенето

световен ден на ходенето

На 12 октомври /събота/ 2019 г. за 27-ми пореден път Разград ще участва в Световния ден на ходенето, провеждан с цел популяризиране на здравословния начин на живот. Проявата се организира от Българска асоциация спорт за всички, съвместно с Община Разград и със съдействието на клуба по ориентиране “Абритус ” – гр. Разград.

Спортното събитие е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население БУЛФАР и се провежда под егидата на Министерството на младежта и спорта. Проявата е от програмата на Международната асоциация спорт за всички /ТАФИСА/ . Тя има за цел да популяризира здравословния начин на живот, чрез най-лесно достъпната и естествена физическа активност – ходенето.

Организаторите предварително ще подготвят маршрути за ходене, които ще бъдат достъпни за всички желаещи, без ограничение във възраст, пол, ниво на физическа подготвеност, както и за хора с намалена двигателна мобилност. В началото и края на всеки маршрут са изградени пунктове, където специализирани лица ще измерват кръвно налягане и пулсова честота.

Началото на спортния празник е от 10.00 ч. на 12 октомври 2019 г. в Градския парк /пред Ронда/. Всички преминали по маршрутите за ходене ще участват в томбола с много предметни награди.

Това е най-голямата световна проява за ходене, която се провежда ежегодно в целия свят от 1992 г., когато на 7 юли в Бразилия, под председателството на световноизвестния футболист Пеле по улиците на Рио де Жанейро излизат 250 000 жители на града, между които са вицепрезидентът на САЩ Ал Гор, голямата американска актриса Шърли Маклейн, президентът на ТАФИСА проф. д-р Юрген Палм и други видни личности.

В България се провежда ежегодно от 1993 г. в цялата страна.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.