Обявиха грипна епидемия в Област Разград

грипна епидемия разград

От днес, 25 януари, РЗИ – Разград обявява грипна епидемия на територията на област Разград.

Издадено е предписание за временно преустановяване на учебните занятия в училищата в областта за периода от 28.01.2019 г. до 30.01.2019 г., съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.

Във връзка с епидемията са взети следните мерки, ограничаващи предаването и разпространението на острите респираторни заболявания и грип:

  1. 1.Преустановяване на профилактичните прегледи, планови консултации на здрави бременни и кърмачета, планови операции и задължителни имунизации;
  2. Преустановяване на посещенията (свижданията) в болниците и засилване на мерките за предпазване от вътреболнично заразяване с грип и ОРЗ;
  3. Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи;
  4. Ограничаване на всички масови мероприятия, особено в затворени помещения (посещения на спортни, културни и други масови мероприятия, отмяна на спектакли);
  5. Използване на маски от персонала в лечебните и здравни заведения, персонала на детски заведения, аптеки и дрогерии;
  6. Недопускане на болни деца в детските заведения чрез провеждане на задължителни сутрешни прегледи (филтър). Заболели лица от персонала да не се допускат на работа.
  7. По време на грипната епидемия, медицинското обслужване на болните от ОРЗ и грип да се извършва главно по домовете. Болните с леки и средно – тежки форми на грип да се изолират и лекуват в дома си.

    Във връзка с отсъствие на повече от 30% поради заболяване, на учениците от училищата на територията на област Разград и с цел ограничаване разпространението на тези заболявания, на основание чл. 63 ал. 2 от Закона за здравето, РЗИ – Разград издаде предписание по реда на чл.105, ал.5 от ЗПУО за временно преустановяване на образователния процес в училищата от 28. януари до 30 януари..

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.