Честито Рождество Христово! Весела Коледа!

Честита Коледа, приятели!

Пожелаваме Ви здраве, късмет и повече успехи в професионален и личен план.
На Вас и Вашите семейства пожелаваме здраве, късмет и благоденствие. Нека всички заедно станем по-добри и по-човечни!
Казват, че на Коледа стават чудеса. Нека повярваме и чудесата започнат от самите нас.

Днес християнският свят празнува Рождество Христово. Честита Коледа на всички, бъдете здрави и щастливи и да Ви е спорна новата година!

25 декември е същинската Коледа. Това е денят, в който се ражда Исус Христос. В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил, че на света е дошъл Спасителят. Празникът е известен под имената Рождество Христово, Божик, Божич. В България Коледа като официален празник се утвърждава с решение на Народното събрание от 28 март 1990 година.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая Коледуване. В него участват само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници.

От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

На Коледа семейството се събира, но за разлика от Бъдни вечер похапва и блажно. Обредната трапеза включва пача, свинско печено, прясна пита, баница с месо, млечница, печен дроб, пастърма със зеле, печена кокошка или пуйка.

Коледните празници продължават до Стефановден – 27 декември. През тези дни не трябва да се работи.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.