На 23 юли откриват Панаира на киселото мляко 2018

панаир на киселото мляко

За 17-та поредна година през месец юли Разград e домакин на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти.

Тази година събитията от панаира и фестивала ще са на 23, 24 и 25 юли, обяви днес Виолета Антонова, главен експерт „Култура“ в общината.

Официалното откриване е от 20.30 часа в понеделник на откритата сцена на площад „Момина чешма“.

През трите фестивални дни всяка вечер на открито ще има концерти на гостуващи групи от Коста Рика, Филипините, Беларус, Мексико, Черна гора. Българският фолклор ще бъде представен от Детски танцов ансамбъл „Лудогорче“ при Капанския ансамбъл, Детска танцова студия „Капанче“ и средношколска танцова формация при НЧ „Напредък 1901“ в Разград.
Вечерните концерти ще бъдат съпътствани от дефилета, които ще започват всяка вечер в 19.30 часа в централната част на града по маршрут – от Общински културен център до площад „Момина чешма“.

В рамките на панаира ще се проведат детска работилница „Първи стъпки в занаята“, конкурс за домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с мляко, състезание за правене на таратор и конкурс за детска рисунка. С постановката „Колелото на живота“ ще бъде представена и местната етнографска група „Капанци“.

В девет шатри ще се предлагат кисело мляко, заквасено по домашна технология, домашно приготвени млечни и тестени изделия от производители в селата Гецово, Балкански, Дряновец, Осенец, Побит камък.

Във Фестивала на народните традиции и художествените занаяти ще се включат 70 майстори- занаятчии, които ще представят своята продукция.

За празниците се очакват гости от побратимени на Разград градове, също и тази година представители на японска телевизия ще гостуват и отразяват уникалното събитие, каза още Антонова.

Програмата на панаира:

23 юли

19:30 часа

от Общински културен център до пл. „Момина чешма” Дефиле на танцовите състави

 

20:30 часа площад „Момина чешма”

открита сцена

Официално откриване на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти 2018

Концерт ”Вечер на Коста Рика и Филипини”

24 юли

10:00 – 12:00 ч.

15:00 –17:00 ч.

Етнографски музей квартал „Вароша” Детска работилница „Първи стъпки в занаята” записване в Етнографски музей, моб. 0878901436 Д. Ганчева
9:00 часа Етнографски музей квартал „Вароша” Конкурс за домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с мляко.
10:00 часа Етнографски музей квартал „Вароша” Фолклорна програма от празничната традиция на Лудогорието.

 

17:30 часа площад „Независимост” пред Общински културен център „Колелото на живота” представяне на местната етнографска група „Капанци”

 

18:30 часа площад „Независимост” пред Общински културен център Забавно състезание „Да правим таратор, а не терор!” между отбори от гостуващите танцови състави
19:30 часа от площад „Независимост” до

площад „Момина чешма

Дефиле на танцовите състави
20:30 часа площад „Момина чешма” открита сцена

при дъждовно време Зала Общински културен център

Концерт „Вечер на Беларус, Мексико и Черна гора”

 

25 юли

10:00 часа

Художествена галерия

„Проф. Илия Петров”

Конкурс за детска рисунка „Фестивала на млякото и традициите” записване в Център за работа с деца моб. 0878542819

 

17:30 часа площад „Независимост” пред Общински културен център Конкурс за Крал и Кралица на Панаира и Фестивала

 

19:30 часа от площад „Независимост” до

площад „Момина чешма”

Дефиле на танцовите състави,

предвождано от Краля и Кралицата на Панаира

20:30 часа площад „Момина чешма”

открита сцена

при дъждовно време в Зала Общински културен център

Финален концерт

 

Закриване на събитието

Илюминации, фойерверки

 

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.