Първи юни – Ден на детето!

ден на детето разград

Честит празник на всички деца!

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Община Разград организира няколко забавления за децата в празничния ден:

От 16,30 ч. на площад „Независимост” пред Общинския културен център ще се проведе концерт на детските танцови формации в Разград.

От 18.00 ч. в Градския парк на Ронда започва спектакъла „Вълшебства за децата на Разград”. Той включва магическо шоу на професионалния илюзионист Мат Мърдок и огнено шоу на цирковата актриса Бояна Русева.

След програмата децата, присъстващи на събитието, ще получат подаръци от община Разград и „Нетуоркс”-Разград.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.