Честит празник Никулден!

Никулден

На 6 декември православната църква празнува един от най-големите зимни празници – Никулден.

Той е посветен на Свети Николай Чудотворец, който се почита като покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Смята се и за покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.

Легендата разказва, че светецът спасил един обеднял човек с три дъщери, който възнамерявал да ги продаде. Свети Николай му оставил три кесии с пари, за да омъжи момичетата. От тогава се смята за покровител на имота, парите и банкерите.

Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга на Св. Никола”.

Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници.

Когато се приготвя шаранът или друга риба с люспи, люспите не бива да се търкалят по земята и никой не бива да стъпва по тях, за да не го сполети беда.

Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

На този ден празнуват носещите имена:Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо.

 

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.