Осъдиха синдик за длъжностно присвояване на 146 330 лева

Предаденият на съд от Районната прокуратура в Исперих Пламен Пенчев за длъжностно присвояване на 146 330 лева от особената сметка на две дружества в несъстоятелност, е осъден окончателно, след като състав на Разградския окръжен съд го призна за виновен.

Наказанието на 50-годишния подсъдимия, който бил назначен за синдик на дружествата в несъстоятелност „Дива 2“ ООД и „Лазур“ ЕООД, е лишаване от свобода за срок от 3 години с петгодишен изпитателен срок.

С решението на въззивната съдебна инстанция, което не подлежи на обжалване, е изменена присъдата на Районния съд в Исперих, наложил на синдика ефективно наказание от 4 години лишаване от свобода при общ режим при условията на съкратено съдебно следствие.

Пенчев признал вината си и изразил съжаление за стореното.

Въззивният съд намалил размера на наказанието от 4 на 3 години лишаване от свобода и отложил ефективното изтърпяване на присъдата, произнесена от първата съдебна инстанция.

С решението на Разградския окръжен съд е отменена присъдата на Районния съд в Исперих в частта, в която била постановена конфискация на имуществото на подсъдимия синдик.

Присъдата на Районния съд в Исперих в останалата част, а именно лишаването на Пенчев от право да упражнява дейност като синдик за срок от 3 години, била потвърдена.

В периода от 7 март 2013 до 6 април 2015 г. Пламен Пенчев като длъжностно лице в условията на продължавано престъпление присвоил 146 330 лева, собственост на двете дружества в несъстоятелност, които му били поверени да ги пази и управлява. Част от парите той теглил от особената сметка на дружествата и ги прехвърлял в личната си банкова сметка, без да има разрешение от съда.

До разкриването му и образуването на досъдебно производство срещу синдика се стигнало, след като банкова служителка установила, че Пенчев  често тегли пари от особената сметка, без да представя задължителното разрешение от съда за това.

В хода на проведеното досъдебно производство при претърсване в офиса на синдика Пламен Пенчев и в дома му са иззети множество фишове от залагания в клонове на букмейкърски къщи „Еврофутбол“.

Изготвената счетоводна експертиза установила, че от февруари до май 2015 г. Пенчев е участвал в залагания на стойност 25 930 лева.

Назначената съдебнопсихиатрична експертиза  дала заключение, че Пенчев е с патологично влечение към хазарта.

Въпреки това не бил изгубил способността да разбира и ръководи постъпките си.

В хода на въззивното производство Разградският окръжен съд приел като доказателство споразумение между „Експресбанк“ и Пламен Пенчев за сумата 108 000 лева.

Тя била платена от банката, която си търси средствата от осъдения.

В тежест на осъдения синдик са възложени направените разноски по делото.

 

 

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.