Районната прокуратура в Исперих протестира условните присъди на мъж и жена, причинили имотни вреди на испански граждани в особено големи размери

Районната прокуратура в Исперих внесе протест срещу условните присъди на 25-годишния Дженгиз М. и 24-годишната Джеврие С., произнесени от състав на Исперихския районен съд.

Съдът ги признал за виновни за деянието по член 210, ал. 1, т. 2 и 5, във връзка с член 209, ал. 1 от НК  и им наложил наказание една година и половина с 3-годишен изпитателен срок.

След предварителен сговор помежду си и при условията на продължавано престъпление с цел да набавят за себе си или другиго имотна облага Дженгиз и Джеврие, и двамата от Исперих, възбудили и поддържали заблуждение у двама испански граждани, като им причинили имотна вреда в особено големи размери – 84 271,82 лева, в периода от 14 октомври 2013 г. до 5 ноември 2013 г.

В началото на септември  2013 г. двамата подсъдими решили да си набавят пари  от испански граждани по известната в България схема „ало-ало“.

Регистрирали се в сайт за запознанства.

В него Джеврие се представяла за учителка от Исперих, която трябвало да получи наследство от покойната си майка, развивала успешен бизнес със злато в Кралство Испания.

Така започнала да иска средства от испанеца, който се оказал високопоставен чиновник във военното министерство на Кралство Испания.

Под различна форма и по мобилни телефони на румънски и гръцки оператор испанецът и  негови познати превеждали различни суми на обща стойност 41 700 евро.

Схемата била приложена и спрямо друг испански гражданин.

Двамата подсъдими декларирали готовност да възстановят щетите на пострадалите от измамническите им действия испански граждани, но въпреки продължителния период от извършване на престъплението до признаването им за виновни от съда не сторили необходимото за това.

В протеста срещу условните присъди представителят на Районната прокуратура в Исперих е поискал отмяната им и налагане на ефективно наказание заради високата степен на обществената опасност на деянието и извършителите, както и заради особено големите размери на щетата.

Предстои делото по протест на Районната прокуратура в Исперих да бъде насрочено за разглеждане в Разградския окръжен съд.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.