Започват снимки в Разград на документален филм за известни творци, служили в гарнизон Разград

Уникален проект за документален филм, чийто първи снимачен ден стартира днес (27 октомври) в Разград бе представен на пресконференция. Проектът с работно заглавие „К-22“ запознава с неизвестен досега факт от историята на нашия град.

Филмът ще ни върне в началото, в онези трудни времена, когато тези хора са били свързани в една обща съдба през лятото на 57-ма в 19-ти пехотен полк в Разград и бившия кавалерийски полк, за да останат верни приятели напред в живота и в изкуството.

Проектът бе представен от режисьора Станимир Трифонов, когото познаваме чрез емблематичните му филми „Хайка за вълци“, „Изпепеляване“, „Стъклената река“, чиято премиера през 2011 се състоя именно в Разград и много други.

Той е продуцент на филма, наречен „К-22“, режисьор е Иван Трайков. Емил Тонев – оператор, Александър Нушев композитор – автор на музиката от филма.

В гарнизон Разград в далечната 1957 г. са служили военната си служба внушителна група от художници, музиканти, актьори и режисьори, които оставят ярки следи в културната история на България. Достойни творци, прославили с творчеството си стойностите на българската духовност и извън пределите на страната. Сред тях са световно известният джаз музикант, композитор и пианист Милчо Левиев, изтъкнатият диригент проф. Георги Занев, лауреат на 23 международни награди, цигуларят Божидар Анастасов, композиторът и аранжьор Иван Пеев, скулптурите Валентин Старчев, Александър Апостолов и Крум Дамянов, живописецът Филип Седефчев, графика-илюстратор Петър Чуклев, режисьорът акад. Людмил Стайков, актьорите Борис Луканов и т.н. Списъкът е дълъг. Заедно с тях са „набивали крак“ и други изтъкнати дейци на българската култура, които не са между живите: режисьорите Хачо Бояджиев, Еди Шварц, Николай Люцканов и Виктор Марков, актьорите Любомир Киселички и Асен Кисимов и редица други.

 

Изложба с черно-бели фотографии от този исторически период, правени в Разград от Александър Сертев е експонирана на „Шипка“ 6 в столицата. Станимир Трифонов обеща изложбата да бъде в Разград за Деня на града – 28 януари 2017 г., и да остане тук като част от културната памет на Разград и Разградския гарнизон.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.