Атракционен влак с парен локомотив ще премине през Разград на 22 октомври

атракционен влак

Атракционен влак ще пътува по жп линията Варна – Русе, като мероприятието ще завърши с празнична програма в крайдунавския град. Това е част от честването на 150 години от откриването на първата железопътна линия в България.

От 12 октомври „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД започна разпространението на билети за юбилейното пътуване с атракционния влак. Поради специалния характер на влаковата композиция местата са ограничени. Билетите са безплатни, заплаща се само запазено място – 0.50 лв.

Желаещите да пътуват с атракционния влак могат да се възползват от това предложение, като вземат билети от гарите, на които влакът ще спира: Варна, Белослав, Синдел, Провадия, Каспичан, Хитрино, Самуил, Разград, Вятово и Русе.

Специалният влак ще отпътува от жп гара Варна в 8.15 ч. и до Русе ще спира на всички гари в общините по своя маршрут.

Влаковата композиция ще бъде теглена от парен локомотив 03.12, като в състава й е включен вагон от царската композиция на Цар Борис III „Корона експрес“.

Парният локомотив, който ще тегли атракционния влак, е произведен през 1942 г. в локомотивната фабрика „Henschell – Kassel“, Германия. През 1976 г. локомотивът е бракуван, а през 1979 е запазен като единствен представител от тази серия парни локомотиви в БДЖ. През 2011 г. е възстановен отново за движение в Локомотивно депо Горна Оряховица за провеждане на атракционни пътувания.

Първокласният вагон-салон е произведен през 1938 година в „Linke Hoffman Werke-Breslau“, Германия и е личен вагон за пътуванията на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага с 1 служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места за срещи, съвещания, хранене и склад. Вагон-салонът е със запазено луксозно обзавеждане като специалните ламперии и дамаски са автентични.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.