Защо да изберем компютри втора употреба?

Да притежаваш настолен компютър или лаптоп вече не е нещо специално както беше преди годи ни, а е чиста необходимост. Постоянната връзка с Интернет също. През последните години цените на компютърната техника паднаха значително и ако преди най-евтините нови лаптопи започваха от около 1000 лв., то вече цените им са наполовина — 500 лв.

Какво обаче ни кара да не се спираме винаги на най-евтините модели? Отговорът е същия както при много други неща — качеството.

Всеки месец в България се продават хиляди употребявани компютри, като цената на някои надвишава тази на чисто нов компютър или лаптоп. По надолу ще обясня подробно за да стане ясно защо в много случаи компютър втора употреба е по-добрият избор.

От къде идват употребяваните компютри?

Техниката се набавя от големи корпорации, държавни институции, банки или най-общо казано от сериозни компании, които не правят компромис с качеството и надежността при избора на компютри. Средно на всеки три години техниката се подменя с чисто нова, а старата отива на вторичния пазар.

За видовете компютри

Всички сериозни производители на лаптопи и компютри като Dell, Lenovo, Toshiba, HP пускат на пазара различни класове техника в зависимост от предназначението им. Най-общо те са раделени на такива за обикновени и за бизнес потребители. Средното им ценово изражение е следното:
– Обикновен потребителски клас — от 500 лв. до 1200 лв. (тук не взимам предвид запалените геймъри)
Бизнес клас — от 1500 лв. до над 3000 лв.

Каква е разликата между бизнес класа и обикновения?

1. Параметри
На пръв поглед параметрите не се различават особено. На пример при лаптоп в ниския ценови клас до 600–800 лв. имаме голям хард диск — обикновено над 500 GB, предостатъчно оперативна памет от 4 GB дори до 8 GB, възможно е дори и видеокартата да е със собствена памет до 1–2 GB.
Не споменах процесора, който е двигателя на цялата система. Именно той е една от основните разлики, които формират и различната цена. Повечето потребители не са наясно с особеностите на различните процесори и с техните описания, но лесно могат да усетят разликата на практика. Бизнес класът винаги е снабден с добър и достатъчно мощен процесор.

2. Корпус
Разлика може да се усети и в самия корпус (особено при лаптопите). Евтините модели определено могат да се познаят още при пръв поглед от човек с опит, а и не само. Обикновено те са по-лъскави и атрактивни на външен вид, но са много по-малко издържливи като сглобка. Едно леко падане например може да нанесе големи повреди по лаптопа.
При бизнес класа лаптопи, макар и да не се отличават с атрактивен дизайн (например ThinkPad серията на Lenovo), се използват значително по-качествени материали, които осигуряват в пъти по-голяма надежност в сравнение с потребителския клас.

3. Охлаждане
Трябва да споменем също и фактора инженерно проектиране на целия лаптоп или компютър и най-вече охлаждането му. Бизнес сериите са проектирани да работят напълно безшумно и да издържат по-дълго време на неизбежното натрупване на прах по охладителите им. Бизнес класът е проектиран така, че по-трудно да натрупва прах между вентилатора и охлаждащия радиатор.
Един нискобюджетен лаптоп със силно запрашена охладителна система обикновено бързо дава дефект на видеокартата (ако тя е на отделен чип) или чипсета на дънната платка и евентуален ремонт е на практика безмислен, тъй като може да достигне цената на самия лаптоп.

4. Гаранция
Накрая можем да обобщим всичко казано до тук с примери за разликата в гаранционния срок, даден от производителя на потребителската техника и тази от бизнес клас.
При потребителския клас гаранцията много рядко надвишава 2 години, а при бизнес сериите тя е от 2 до 5 години. Това е показателно за разликата в качеството и за общия очакван живот на една компютърна система.

От кой клас са компютрите втора употреба?

Тук както сами може да се досетите отговорът е един и той е бизнес клас. Другия обикновен потребителски клас на практика не достига (поради късия си експлоатационен срок) до пазара на употребявна техника.

Как да сме сигурни, че компютрите втора употреба са надеждни?

Отговорността тук е на търговците, които продават такава техника и дават съответната гаранция към нея.

Практиката при нас в izone.bg e утвърдена през годините. Всеки употребяван продукт било то лаптоп, компютър, монитор или принтер минава през различни тестове със специализиран софтуер и хардуер за да се установи неговата надеждност. След това се прави профилактика и почистване и чак тогава се пуска на пазара.

Гаранцията, която ние даваме на клиентите е от 6 месеца до една година, в зависимост от продукта.