Христос Воскресе! Великден е!

Великден

За православните християни Великден е най-големият празник, наричан Празник на всички празници, а възкресението на Христос е най-великото събитие в  историята на човешкия род.

Първите християни са наричали Възкресение Празник на празниците, юдеите – Песах (в превод „преминаващ”), а българите сме го утвърдили в народната култура като Великден.

Великденската служба започва в събота вечер и след приемане на благодатния огън от свещеника се излиза от храма, бият камбаните и точно в полунощ се възгласява “Христос Воскресе” и се отговаря “Воистину Воскресе”. Чете се Евангелието, свещеникът отваря вратите на храма, символизирайки Христос, който отворил райските двери, и с пеене на Канона на празника — Воскресенния ден, се влиза в храма за света литургия.

На връх Великден, според българската традиция, цялото семейство се събира на тържествен обяд у най-възрастните в рода. На празничната трапеза се слагат печено агне, баница със сирене, обредни погачи, червени яйца, вино и плодове.

На празника деца и възрастни се чукат с писаните яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Имен ден празнуват Величка, Виличка, Величко, Виличко, Велика, Пасха, Паскуалина, Паскалина, Паскуалино.

 

Христос воскресе!

Нека светлината на Неговото воскресение озари живота Ви! Много здраве и благополучие!

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.