1 ноември – Ден на Народните Будители

1ноември

Днес е Денят на народните будители. Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.
Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 г. е забранен.

Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

 

Програма за празничния ден в Разград:

10,00 ч.

къща-музей „Станка и Никола Икономови”

С благодарност към делото на разградските будители;

 

Поднасяне на цветя и венци

14,00 ч.

РБ „Проф. Боян Пенев”

„Да съхраним българската духовност”   – литературна среща на местни творци, организирана от Радетелски клуб „Славянска

прегръдка” и РБ „Проф. Боян Пенев”.

18,00 ч.

ОбКЦ –

фоайе

„Български изобретатели” – фотоизложба, посветена на българския творчески гений, организирана от Ротари клуб – Разград
9,00 – 16,00 ч. Ден на отворените врати за градските къщи-музеи „Станка и Никола Икономови”, „Димитър Ненов”, „Анание Явашов”.
Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.