Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Христо Ботев

Днес се навършват 137 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета.

 

На 1 юни 1876 година поетът-революционер  пада пронизан от куршум в подножието на връх Камарата в Стара планина (20 май стар стил) .

 

След Освобождението Денят на Христо Ботев се отбелязва на годишнината от смъртта му, 20 май. При въвеждането на Григорианския календар през 1916 година денят е отбелязан точно една година след предходния — на 2 юни, като тази традиция е запазена и до днес. В същото време според Григорианският календар годишнината от смъртта на Ботев е на 1 юни. Причина за тази разлика е фактът, че 1900 година е високосна в използвания до 1916 година Юлианския календар, но не и в Григорианския.

 

Първото официално честване на 2 юни като Ден на Ботев и падналите за свобода е през 1901 година на връх Вола. В него участват и живи четници от Ботевата чета. От няколко десетилетия, освен с тържествена заря –проверка,  в 12 часа на 2 юни  сирените  в продължение на три минути оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

 

Поклон пред паметта на Христо Ботев и на всички герои, паднали за свободата и независимостта на България!

 

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.