Честит 3-ти март, Българи!

Честит Национален празник, Българи!

3 март  Днес празнуваме 135 години от Освобождението на България!
На днешния ден отдаваме почит на хилядите знайни и незнайни борци за свободата на родината, дали живота си в името на святото дело.

Основна роля за Освобождението има Априлското въстание през 1876 г., което е удавено в кръв. В него загубват живота си над 30 хил. души, но саможертвата им привлича погледа на света. В подкрепа на каузата на българския народ за политическа независимост излизат водещи общественици от почти всички европейски страни . Виктор Юго, Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Лев Толстой, Достоевски и много други дават своя глас в защита на българската независимост.
Общественото мнение в Русия е най-радикално в подкрепа на българската кауза.и на 12 април 1877 г. руската държава обявява война на турската империя.
За осем месеца руските войски превземат цяла България и стигат до Константинопол.

На 3 март 1878 г. в малкото селце Сан Стефано, разположено на 12 км от Истанбул е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга.

Поклон пред паметта на хилядите знайни и незнайни герои дали живота си за свободата на България!

 

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.