Национален фолклорен събор „Лудогорие“ в Разград

фолклорен събор лудогорие    На 7 и 8 юли 2012г. в м. Пчелина край Разград ще се проведе първият национален фолклорен събор „Лудогорие”. Проявата се организира от СНЦ „Лудогорие”, с подкрепата на Община Разград.

На открита сцена ще пеят, свирят и танцуват 36 любителски фолклорни състава от цялата страна, а четирима готвачи ще готвят на Юнашки тиган. Готварският съд, собственост на Ангел Ангелов от Копривщица, е претендент за Рекордите на Гинес. В събота в съда с диаметър 150 см ще бъде приготвен капански кебап за 2000 човека, а на следващия ден гостите ще могат да опитат пилешки филенца с гъби и моркови. В два казана ще се вари боб по хайдушки, а баби от с. Гецово ще точат гьозлеми. Програмата предвижда и демонстрации на мазни борби, конна езда, стрелба с лък, олелии, нестинари и игри. Децата ще имат възможност сами да изработват съдове за храна от глина, извадена по изгрев слънце на Еньовден.

Националният фолклорен събор „ЛУДОГОРИЕ” се провежда за пръв път през тази година на 7 и 8 юли в местността „Пчелина” до Разград и  се организира от СНЦ „Лудогорие – 2012” със съдействието на община Разград и Регионален експертно – консултантски и информационен център „Читалища” /РЕКИЦ/ Разград.
Идеята за новото събитие в културния календар на община Разград възниква преди няколко месеца и е  на СНЦ „Лудогорие” с председател Валентин Димов.

Съборът ще бъде открит на 7 юли в 11,00часа от кмета Денчо Бояджиев. Вечерта от 19,00ч. ще има концерт на формация „Хаджии” от София. В неделя от 16,00ч. е концертът на Росица Пейчева.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.