Белите нощи на Разград 2012 г.

Белите нощи на Разград      Днес и утре ( 23 и 24 юни ) в Разград ще се проведе шестото поред издание на фестивала “Белите нощи на Разград”.

В две поредни нощи галериите и музеите отварят врати за граждани и гости на град Разград.

Тази година първата нощ ще започне в 18 часа в къща-музей „Станка и Никола Икономови”, където ще бъдат подредени старопечатни книги от фонда на Регионалния исторически музей.

„Традиция, дух и емоция – младото лице на Разград” е темата в Художествената галерия „Проф. Илия Петров”. От 19 часа в градинката пред нея талантите от танцова формация „Феникс” към Центъра за работа с деца и Младежката формация на хор „Железни струни” ще посрещат гостите с джаз, хип-хоп и брейк. На първия етаж на галерията ще има изложба на икони и ще звучат църковни песнопения. На втория етаж ще бъдат изложени двете купи на „Лудогорец” и купата „Уеб талант на България” на ТФ „Феникс”.
Темата на къща-музей „Анани Явашов” е „Магическа приказка за любов и вечност”. В нея от 20 часа Младежка формация за театър „Импулс” ще представи театрален етюд и ревю с носии и накити, а Средношколският състав към Капанския ансамбъл ще покаже красотата на капанските танци.
„Огненият Еньо- пречистващата сила на огъня” е темата в Етнографския музей. От 21 часа танцова формация „Лудогорие” ще представи магически практики за силата на огъня, а гости от читалище „Добри Люцканов” от шуменското село Васил Друмев ще пресъздаде обичая „Крадене на дете”.
В 22 часа на пл. „Възраждане” нестинари от с. Българе ще представят магията на Странджа.
Вечерта ще завърши в къща-музей „Димитър Ненов”, където програмата е посветена на трите любови на големия български композитор – Разград, музиката и италианската култура. В нея ще участват клуб „Театрали” към ПМГ „Акад. Н. Обрешков”, балетната школа към НЧ „Развитие 1869″ и Разградската филхармония със солист тенорът от Китай Гунг Тиендуо.

Втората нощ е посветена на  историята на Разград и се провежда в Археологическия резерват „Абритус”. В музея от 18 часа ще гостува Кралевското златно съкровище от фонда на РИМ в Търговище.
От 21 часа на сцената на вила „Урбана” групата за възстановки ще представи „Послание от Абритус”, след което разградчани ще могат да се насладят на концерта на пловдивското дамско трио „Сопрано”. Вечерта ще завърши с танцовия огнен спектакъл „Дионисиев ритуал” на театрална формация „Темп” от Враца.

Организатор на проявата е Община Разград със съдействието и под патронажа на културните институти в града.

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.