Днес е Сирни Заговезни

сирни заговезни    Днес православните християни почитат църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от още Сирни Заговезни.

Това е един от подвижните български празници, който се празнува в неделята 7 седмици преди Великден. В народната традиция той е границата между зимата и идващата пролет.

По традиция на този ден близки и познати си прощават  за всякакви провинения през изминалата година.
На масата на Сирни Заговезни задължително присъстват млечни храни – сирене, кисело мляко, а също, яйца, риба, баница със сирене или праз, обредна пита , печени ябълки, бяла халва. Това е последния ден, в който може да се заговява с млечни храни. След това започва Великия пост, който продължава седем седмици.

На празника се палят големи огньове, които се прескачат за здраве. В някои части на страната празникът е съпътстван и с кукерски игри.

В Разград  градският празник ще започне в 17.30 часа от площад“Ларго“ с шествие на маскирани граждани. На площад“Възраждане“ ще бъдат запалени огньове, които ще бъдат прескачани за здраве, ще има и хамкане с халва.

Танцов спектакъл ще изнесат момичетата от Градския мажоретен състав.

Празникът в Разград е организиран от Община Разград и Танцово студио “ Калина-Рада“.

 

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.