Весела Коледа

коледа   Днес християнският свят празнува най-светлия си празник – Рождество Христово – Коледа.

На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата „календе“). До IV век в Календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос.

Празникът започва още в полунощ с обичая Коледуване- коледари обикалят по домовете и пеят песни с пожелания за много здраве,щастие и богата реколта.

На обяд семейството се събира около трапезата, но за разлика от Бъдни вечер хапва и блажно. Празничната трапеза включва пача, свинско печено, прясна пита, баница с месо, млечница, печен дроб, пастърма със зеле, печена кокошка и др.

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христо, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Радослав и техните производни.

 

 

 

Сподели
Razgrad-bg.com е независим информационен сайт за Разград и региона, предоставящ актуални новини и полезна информация, справочник, безплатни обяви.

1 коментар

  1. Благодаря за пожеланията!Честит имен ден на всички мои адаши-Емил и Емануил!Да са живи и здрави и да се гордеят,че носят такова свято име!:)

Comments are closed.